Distillerie de Labourdonnais bevindt zich in een prachtig domein vol boomgaarden en suikerrietvelden in het noorden van Mauritius.

Deze kleine parel in de Indische Oceaan heeft een grote rum-traditie.
Er wordt heel veel industriële rum geproduceerd in Mauritius, maar er zijn ook drie ambachtelijke stokerijen die de franse traditie verderzetten met zeer mooie en verfijnde rum van puur suikerrietsap.

Labourdonnais werd opgericht in 2006 als een heropstart van de oude 'Rhumerie des Mascareignes'.
Als jongste van de ambachtelijke stokerijen combineert het de meest moderne technieken met traditie en know-how.

De Labourdonnais Rums zijn een perfecte afspiegeling van Mauritius.
Heel toegankelijk, buitengewoon divers en paradijselijk!

 

Suikerriet wordt geoogst en verzameld om vers rietsuikersap te persen. Het vers rietsuikersap wordt gefilterd om eventuele kleine vezels te verwijderen. Dan wordt er gist aan het sap toegevoegd en 44 uur in de gisttank bewaard. Ondertussen wordt voortdurend zuurstof in het mengsel gepompt en zo vormt zich een rijke gistcultuur.

Zodra de gewenste gistconcentratie is bereikt, wordt een deel van het mengsel overgeheveld naar de fermentatietank en wordt vers sap toegevoegd. Het fermentatieproces duurt 35 uur met constante controle van parameters zoals temperatuur en pH. Aan het einde van het fermentatieproces bevat het sap zo’n 6 à 8% alcohol.

De volgende stap is de distillatie. De distillatiekolom heeft in totaal 39 schuiven, 20 in de strippingsectie, 15 in de rectificatiesectie en 4 in de ontgassingssectie. Het gefermenteerde sap of de wijn komt de kolom binnen aan de bovenkant van de strippingkolom terwijl stoom wordt geïnjecteerd aan de basis ervan. De opstijgende stoom verdampt de vluchtige stoffen die in de wijn aanwezig zijn en hoofdzakelijk uit ethanol bestaan.

Het gewenste distillaat wordt opgevangen in drie verschillende schuiven in de rectificatiesectie. De onderste schuif bevat een zwaar distillaat, terwijl de hoogste schuif een lichter distillaat bevat. Het eindproduct komt uit de kolom, gaat door een condensor en wordt opgevangen in roestvrijstalen tanks van 25.000 liter. De jaarlijkse productie varieert van 150.000 tot 200.000 liter rum met een alcohol volume van 89%, afhankelijk van de vraag.

Alvorens het distillaat wordt verwerkt, rust de rum minstens 6 maanden in de tanks. Pas dan kan de rum gebruikt worden voor de bereiding van de eindproducten van Labourdonnais.

Producten

Distillerie de Labourdonnais biedt 3 productcategorieën aan: Prestige, Classic en Fuzion.

 


Prestige Range:

 

-       Gentlemen is een Single Cask gouden rum met 42% abv die 9 jaar gerijpt heeft in een vat uit nieuwe franse eik.

-       Amélia rijpt 2 jaar in Ruby Port vaten, daarna wordt eigen geteelde vanille Tahitensis toegevoegd voor een maceratie gedurende 2 maanden.

-       1774 is VS rum die 2 jaar wordt gerijpt in oude Cognac vaten en vervolgens gedurende 2 maanden wordt geïnfuseerd met Calamondin-sinaasappel, vanille en een vleugje homemade suikerstroop.


De prestige range rums worden in speciale vaten gerijpt en gebotteld in de kelders van Labourdonnais.

Classic-Range:

 

-       Classic is een witte rum met 40% abv.

-       Original is een witte rum met 50% abv.

-       Classic Gold is een gouden rum met 40% abv.

-       Spiced Gold is een donkere gekruide rum met 40% abv.


Om het distillaat of de witte Classic en Original rums op het gewenste alcoholgehalte te
brengen wordt gedemineraliseerd water toegevoegd.


De Classic Gold is daarenboven ook een resultaat van maceratie van houtspaanders.


De Spiced Gold, complexer van smaak, is een maceratie van houtspaanders, specerijen
en citrusvruchten.

Fuzion range biedt natuurlijk gemacereerde rum likeuren met 37,5% abv in de smaken:

 

-       Coffee-Vanille

-       Vanille

-       Spiced (Gekruid)

-       Calamondin (Citrus)

-       Lemongrass (Citroengras)  

-       Ginger (Gember)


Vers fruit en verse specerijen van Domaine de Labourdonnais worden geoogst, schoongemaakt en indien nodig gesneden, voordat ze bij lage temperaturen worden gedroogd.


Daarna worden ze toegevoegd aan de Classic witte rum van 40% vol en blijven ze gedurende minstens een maand macereren.


Na de maceratie wordt de rum gefilterd en gezoet met suikerstroop van eigen makelij alvorens te worden gebotteld.

Drinkereez bv is exclusief invoerder en distributeur van Labourdonnais rums in België.
Drinkereez bv is een vennootschap naar Belgisch recht, met maatschappelijke zetel Zirkstraat 31a, 2000 Antwerpen, geregistreerd onder nummer 0695.640.844.

Deze website gebruik enkel eigen cookies (first party cookies).
Het betreft essentiële functionele cookies alsook analytische cookies.
De analytische cookies uitschakelen via de ‘Do not track-optie' van uw browser.

Om rumlabourdonnais.be te bezoeken
en sterke drank te kopen of consumeren,
moet u meerderjarig zijn.

  Door dit vakje aan te vinken, bevestigt u dat u minstens 18 jaar bent.